Oprichting

Historie van J.B.V. De Walnoot.

JBV De Walnoot bestaat sinds 27 januari 1986. De oprichtingsvergadering vond plaats in gemeenschapshuis De Walnoot, vandaar onze naam. Er was veel belangstelling van mensen uit de wijk die kennis wilden maken met het boulen. Na een gesprek met de voorzitter van het gemeenschapshuis De Walnoot zijn we overeengekomen dat wij banen aan mochten leggen bij het gemeenschapshuis. Daar zat wel aan vast, dat het onderhoud door ons moest gebeuren.

heksenketelIn het begin hadden we 4 banen, maar na 3 tot 4 jaren was dat al uitgegroeid tot 14 stuks. In de zomer kon er dus gespeeld worden, maar wat in de winter? Er stond een klein houten gebouw (De Heksenketel) in de buurt leeg. Na overleg met de gemeente mochten we dat ombouwen tot een binnenaccommodatie.

We waren trots op onze 3 binnenbanen en kleine maar gezellige kantine. De opening van ons eerste boulodrome was in oktober 1986.

Ondertussen groeide de vereniging tot ongeveer 80 leden, waarvan 13 jeugd. Onze accommodatie werd aan de krappe kant en we kregen te horen dat we moesten verkassen. We waren dan ook heel blij dat we in Schijndel een 3 klassig houten schoolgebouwtje mochten slopen. Dit moest wel in 2 weken tijd gebeuren. Veel leden van de vereniging hebben deze klus geklaard. Het was een gigantisch karwei. Slopen en vervoeren naar Boxtel en alles opslaan achter gemeenschapshuis De Walnoot.

kiekenhofWeer onderhandelen met de gemeente. Waar mogen we dit gebouw neerzetten. De gemeente zag niets in een houten gebouw. Maar de aanhouder wint. Achter het gemeenschapshuis mochten we bouwen. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers kregen we het toch weer voor elkaar. De officiële opening was op 24 oktober 1992.

Na 11 jaar daar gezeten te hebben moesten we weer verhuizen in verband met nieuwbouw. In eerste instantie gingen we mee in de planning van de wijk, maar toen de boulesbanen op het dak van een school gepland waren, zijn we afgehaakt. Dus op zoek naar een tijdelijke locatie.

De gemeente bood ons onderdak aan bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Dit gebouw stond leeg. In het magazijn realiseerden wij onze kantine. Op de binnenplaats legden we 18 buitenbanen aan en er werd een nishut geplaatst waarin we 10 binnenbanen realiseerden. Deze oplossing was tijdelijk, dus weer op zoek naar iets anders.

walnootEr stond een verwaarloosd gymzaaltje op Selissen. Daar wilden wij graag zitten, dus heel veel onderhandelen en volhouden. Maar ook deze keer heeft de aanhouder gewonnen.

Toen konden we beginnen: tekeningen maken, aannemer zoeken, slopen, asbest verwijderen. Maar het kwam weer voor elkaar.

De aannemer heeft de ruwbouw gemaakt en onze leden werkten het af. Stukadoren, tegels zetten, timmeren, schilderen, plafonds maken, banen aanleggen, enz. enz.

De opening van de nieuwe accommodatie was op 13 mei 2006. Dit was een geweldige dag, waar men nog lang over heeft nagepraat. Dankzij de inzet van veel leden en steun van sponsors zijn wij nu in het bezit van een geweldige boulesaccommodatie.

Buiten beschikken wij over 30 boulesbanen en binnen over 9. Ieder jaar worden er verschillende toernooien georganiseerd. Ook op nationaal en internationaal niveau hebben we ons visitekaartje afgegeven. Een jeugdteam van onze vereniging is Nederlands Kampioen geweest en uitgezonden naar het WK in Thailand. Ons damesteam is diverse keren Nederlands Kampioen geworden en heeft meerder malen deelgenomen aan EK en WK.

Wat 25 jaar klein is begonnen is uitgegroeid tot een geweldige vereniging met plusminus 170 leden. We hebben in 25 jaar 4 keer gebouwd of verbouwd en hopen daar nu mee klaar te zijn.

Kort samengevat: Wij zijn er trots op!