Over ons

Jeu de boules is van origine een echte buitensport in het land van herkomst, Frankrijk. Door het wisselende klimaat in Nederland spelen wij echter van oktober tot april lekker binnen. Wij beschikken over een verwarmde binnen accommodatie!

Bewegen en buitenlucht

Sport bedrijven is een goede en gezonde bezigheid.
In de bosrijke omgeving van Boxtel-Noord vindt u onze accommodatie, waar we ongestoord onze sport kunnen beoefenen. Evenals de meeste sporten is jeu de boules een bewegingssport zodat u actief bezig bent.

Sociaal contact!

Jeu de boules is een sport voor alle leeftijden. Voor jong en oud, vrouwen en mannen, recreanten en meer gedreven spelers. We spelen gemêleerd en iedereen kan van iedereen winnen. Vaak zijn de partijen tot op het laatst spannend. Daarnaast kan niet alleen technisch maar vaak ook tactisch het verschil gemaakt worden. Een sport waarbij je goed in beweging bent, maar die tegelijkertijd geen hoge eisen stelt op het gebied van fysieke inspanning en conditie. Om het sociale karakter te bevestigen streven wij naar zo laag mogelijke kosten voor onze leden. Daarnaast bieden wij potentiële nieuwe leden een laagdrempelige gratis proefperiode aan, welke u kunt aangaan op een moment dat u dat schikt.

Clubactiviteiten

Vrijblijvend aan deel te nemen.
Maandelijks wordt er minimaal 1 toernooi georganiseerd. Deze toernooien hebben zowel een recreatief als sportief karakter. Vooraf bepaalt u zelf of u wilt deelnemen, inschrijven kan ruim van te voren via het publicatiebord in het clubgebouw, of telefonisch.

Het ontstaan van Jeu de boules

Jeu de boules was van origine een Romeins spel.

De Romeinen speelden het met ronde stenen. Zowel het spel als het materiaal hebben daarna veel verandering ondergaan.
In Frankrijk zijn vele eeuwen lang ballen gemaakt van palmhout (bukshout). Palmhout is een harde houtsoort (2x zo hard als eikenhout) wat nauwelijks splijt. Het hout werd vroeger veel gebruikt voor meetlatten, instrumenten en mechanische onderdelen. De palmhouten ballen werden eerst gepolijst, daarna werd het oppervlak voorzien van op kopspijker gelijkende nagels.
In het begin van de twintigste eeuw werden deze ballen nog op grote schaal vervaardigd. Een deel van deze fabricage kwam als huisvlijt tot stand. De grootste productie vond plaats in het Franse departement de Var.

Voor de tweede wereldoorlog begon men met het vervaardigen van twee half metalen ballen, die samen gesmeed werden tot een boules. Dankzij de moderne technieken vervaardigd men tegenwoordig fraai glimmende metalen ballen, die voor aantrekkelijke prijzen te koop zijn.